Enola Rose innovatív termékcsoport

A tudomány folyamatos fejlődése egyre újabb és újabb kerülendő anyagokra hívja fel a figyelmet. 2017-ben a francia élelmiszerbiztonsági hivatal (INRAE) által publikált tanulmány hívta fel a titán(IV)-dioxid (más néven TiO2, E 171) fogyasztásával kapcsolatban fennálló egészségügyi kockázatokra a figyelmet, melynek hatására 2020 januárjától Franciaország betiltotta az élelmiszerekben való felhasználását, arra hivatkozva hogy a szervezetünkre nézve biztonságossága nem bizonyított.

Hogyan készül?

A tiszta TiO2-ot titnávasércből nyerik kémiai és fizikai eljárásokkal. Az előállított ultrafinom nanoméretű fehér por további felhasználásra alkalmas a különböző iparágak (élelmiszer, kozmetika) számára. 

Mi a baj vele?

A nanotoxicológia foglalkozik a nano mérettartományba (0,1- 100 nm) eső anyagok ártó hatásával. Ezen tudományterület kutatásai arra hívták fel a figyelmet, hogy a nanoanyagok eltérően viselkednek az élő szervezetekben, mint mikro-, vagy makroméretű részecskék. Attól függ, hogy hol kerülnek a szervezetbe (inhalációval, dermálisan, vagy az emésztőtraktuson keresztül) lokális gyulladásokat tudnak kiváltani. Ezek az ultrafinom részecskék képesek még a mitokondriumokba is bejutni, melyek a szervezetünk energiatermelő központjai.

Mi a szerepe a TiO2-nak a kapszulában?

Kettős funkciója van. Egyrészről fehér színt ad a kapszulának, amely elfedi a hatóanyagok színét és mennyiségét, valamint „fogyasztó barát” megjelenést kölcsönöz, másrészről strukturális szerepet tölt be, vagyis merevséget kölcsönöz a kapszulahéj szerkezetében. A folyamatot nem szükségszerű tovább részletezni, mindenki számára világos hogyan kerülhet ez a nanotoxikus anyag a szervezetbe.

Van egy jó hírünk!

Az általunk használt kapszulahéjak természetes kalcium-karbonátot tartalmaznak, TiO2 helyett.