Enola Rose innovatív termékcsoport

 

A jelölésköteles allergének jogszabályokban rögzítettek, és 14 fő allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot, illetve termék kategóriát határoznak meg.

Ha egy termék önmagában tartalmaz valamilyen allergént, arról tájékoztatni kell a vásárlót. Például Tejsavófehérje koncentrátum (emulgeálószer: szójalecitin), aromák (tejet tartalmaz), kitozán por (rákfélékből) stb.

Mi a teendő, ha a termék csomagolásán nem olvasható jelölt allergén, vagy csak figyelmeztető mondat szerepel: például „A termék glutént, tejet, tojást, halat, szóját, dióféléket és kén-dioxidot tartalmazó élelmiszereket gyártó üzemben készült.”Ebben az esetben célszerű a gyártónál tájékozódni, hogy mekkora esélye van annak, hogy valamilyen keresztszennyeződés áll fenn.

A gyártói minőségirányítási rendszerek (pl. HACCP, IFS, ISO, GMP stb.) részét képezi az allergén szabályozási protokoll is, tehát az allergéneket is felhasználó üzemeknek rendelkezniük kell műveleti utasítással arra vonatkozóan, hogyan és miként járjanak el, hogy a keresztszennyeződés kockázatát minimálisra csökkentsék vagy elkerüljék. Például az allergén anyagokat külön kell tárolni a raktárban, külön mérőeszközöket kell használni a kiméréskor, részletes takarítási utasítást kell betartani, majd allergén tesztet kell alkalmazni a gyártás megkezdése előtt.

Az Enola Rose kapszulák gyártása teljesen külön, elszeparált helységben történik, más por termékektől távol, és a legnagyobb gondossággal figyelünk a keresztszennyeződések elkerülésre, ezért szinte kizárt, hogy allergént tartalmazzanak.

Mindezen felül, egyik termékünk sem tartalmaz allergén összetevőt.

Az egyéni ételintolerancia érdekében természetesen kellő figyelmességgel kell eljárnunk egy termék megválasztásakor, és ha garanciát szeretnék, hogy még a keresztszennyeződés kockázata se állhasson fent, akkor célszerű olyan gyártó termékeit keresni, akik igazoltan allergénektől mentes termékeket állítanak elő.