Enola Rose innovatív termékcsoport

Ebben az összefoglaló blog bejegyzésben a réz fontosságára szeretnénk a kedves olvasók figyelmét ráirányítani, amely a többi tápelemhez hasonlóan, napjainkban egyre inkább „kikopik” az élelmiszerekből, ezért pótlását kiemelten fontosnak tartjuk. A hiány oka legfőképpen az, hogy a minőségről a mennyiségre került a termesztésben a hangsúly. 1,2,3  A földekben a természetes módon előforduló minőségi ásványi anyagok tartalma lecsökkent, és a műtrágyákkal nem pótolható teljeskörűen vissza, hiszen legfőképpen háromkomponensű (nitrogén, foszfor és kálium) vegyületeket használnak hozzá.

 

A test nélkülözhetetlen ásványi anyagait, az alapján, hogy milyen mennyiségben van jelen a szervezetben, két nagy csoportra oszthatjuk. A gyakoribb előfordulású makroelemek (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, jód), illetve a kisebb mennyiségben jelenlévő mikorelemek, vagy nyomelemek (réz, szelén, vas, bór, cink, fluor, mangán, molibdén) csoportjára. A jó egészség fenntartása érdekében mind a két csoport elemire szükségünk van, változó mennyiségben és jól felszívódó formában.

 

Ahhoz, hogy a makro-és nyomelemek bekerüljenek az ember szervezetének anyagcseréjébe, és kifejthessék funkcionális hatásukat, fontos, hogy biológiailag jól hasznosuló formában álljanak rendelkezésre. Ha egy vegyület jó biológiai hasznosulással rendelkezik, akkor a szervezet könnyebben, és nagyobb hányadát tudja hasznosítani, ezáltal az élettani válaszok hamarabb jelentkeznek.

 

A harmadik leggyakrabban előforduló esszenciális nyomelem a szervezetben a réz. Mennyiségi szempontból, a rezet a vas és cink előzi meg.  Az emberi test réztartalma az életkor előrehaladtával csökkenhet, ezért pótlása fontos. A réz alapvetően a táplálék útján jut az emberi szervezetbe, a gyomorban, az éhbélben, illetve a vékonybél teljes hosszában szívódik fel és nagyobb részt a májban, vérben van jelen. Hiányállapot esetén, biokémiai komplexiátása miatt, több problémát okozhat. Ide tartozik a fáradékonyság, másodlagos vashiány kialakulása, csontritkulásra való hajlam, szív-és érrendszeri zavarok stb. A réz jelentősége a szervezetben fehérjékhez (metalloproteinekhez) kötötten vitathatatlan, így számos anyagcsere-folyamatban tölt be kulcsfontosságú szerepet.

Nélkülözhetetlen többek között a légzési lánc és vasanyagcsere helyes működéséhez és a hemoglobin szintézishez, a szabadgyökök hatástalanításához, a hormonok neurotranszmitterek szintéziséhez, hozzájárul az antioxidáns védelmi rendszer helyes működéséhez, valamint az extracelluláris mátrix stabilizálásához. 4 Továbbá hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a kötőszövetek, a haj, a bőr és a köröm normál állapotához.

 

A rezet orvosságként is használják bőrrendellenességek és bakteriális fertőzések kezelésére, foszformérgezés ellenszereként, a köszvény és néhány rákfajta leküzdésére. Természetes módon gátolja a kórokozók, köztük számos fertőző élősködő, alga, baktérium és vírus kifejlődését és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.5

 

Az elegendő napi réz bevitel 1,5-3 mg, de a nyugati típusú étkezési szokások, illetve a fentebb már megemlített tápelem hiányos zöldségek, gyümölcsök miatt, általában nem biztosított ez a mennyiség.

 

Az aszkorbinsavval (C-vitaminnal) kapcsolatban ismert, hogy gátolja a réz felszívódást, míg a kalcium pótlás fokozza a test réz visszatartását. Továbbá ismert, hogy a B6 vitamin hiánya nőkben gátolja a réz felszívódását.Ennek következtében a réznek a legtöbb emberre pozitív hatással van, néhány genetikai feltételek kivételével.

 

Étrend-kiegészítőkhöz és élelmiszerekhez hozzáadható réz vegyületek: réz-glükonát, réz-karbonát, réz-citrát, réz-szulfát, réz-lizin komplex

 

Ha nem volt elég meggyőző, amit olvastál a réz biológiai fontosságáról, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy vajon miért éppen az arannyal (Au) és az ezüsttel (Ag) egy osztályba sorolta Mengyelejev a rezet (Cu), ugyan is az elemek szisztematikus rendszerében, a periódusos rendszerben az 1. mellékcsoportjának (rézcsoport) első eleme a réz (Cu) és a már említett, további két elem alkotja ezt a csoportot.

 

Az Enola Rose kollagén kapszula jó felszívódású réz vegyületet tartalmaz és megfelelő mennyiségben biztosítja a szervezet számára szükséges nyomelemet, hogy egészségünket és jó megjelenésünket támogassa.  A készítményben lévő szerves réz és cink optimális 1:6 arányban van jelen, a kötőhelyekért való kompetícóban egymás felszívódását nem befolyásolják.  

 

  • Voltig Tamás: Tápanyag tartalom, avagy miért szükséges a táplálék kiegészítés (2015.05.07) https://voltig.hu/tapanyag-tartalom/
  • Donald R DavisMelvin D EppHugh D Riordan: Changes in USDA food composition data for 43 garden crops, 1950 to 1999. 2003.10.26
  • 1985 Pharmakonzern Geigy (Schweiz). 1996 Lebensmittellabor Karlsruhe/Sanatorium Oberthal
  • Vetlényi Enikő, Dr. Rácz Gergely A réz élettani funkciója, a rézfelhalmozódás és a rézhiány kóroktani szerepe, Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Budapest 2020 161. évfolyam, 35. szám 1488–1496
  • https://www.ivymedical.hu/docs/Literature/hun/Copper_Gluconate.pdf
  • https://docplayer.hu/2185701-Erdekessegek-a-rezrol.html